пʼятницю, 5 серпня 2016 р.


Чернігівським Москалям 355 років




      Селу Москалі Чернігівського району виповнилося 355 років. З нагоди 355-річчя першої писемної згадки про село вчора, 5 червня, вперше за всю його історію відбувся День села. Була чудова атмосфера та вдячні глядачі, адже це свято організаторами задумувалося як зустріч односельців.
Учасники свята згадали про історію села, вшанували місцевих ювілярів, учасників АТО, відкрили пам’ятний знак на честь першої письменної згадки про Москалі – автор місцевий самодіяльний скульптор Михайло Пустовіт.
Також встановлено пам’ятний хрест на могилі поміщика Олександра Малявки -останнього власника маєтку в селі.
Глядачі оглянули виставку старожитностей та робіт родини Дахно, лозову виставку Віталія Сергієнка, вишивки Любові Протченко, мальовані картини Владислави Пустовіт, волочані постоли Надії Руденок.
На саме свято спонсорської допомоги ні у кого не просили, односельці самі знесли все необхідне для відпочинку. Наварили 50-літровий казан юшки з різносортної дніпровської риби, два відра козацького кулішу з пшоном і ребрами, два відра плову, смажили рибу та шашлики, робили картоплю-фрі, вареники, картопляники, пироги з маком, ставили на стіл у скляних суліях узвар і ячмінний квас. Все це ставилося на 22-х метровий стіл з лавами, а хто не встиг зайняти за ним місце розташовувалися неподалік на траві, або за окремими столиками. Все було безкоштовно.


Односельці на свято поприходили у своїх вишиванках. Багато було молоді. Відбувся концерт, у якому брали участь учасники самодіяльності трьох сіл Шибиринівської сільської ради. Окрасою свята були гості Києва: гурт «Занедбанці» та «Гуляй город» – дві скрипки та бубен звеселяли людей українськими піснями та танками. Юні таланти виконали музичні твори на трубі, на флейті, співали та декламували. А гостя із Сумщини, уродженка нашого села Алла Клоновець схвилювала присутніх емоційним словом і прочитала власний вірш про своє рідне село.
Керівник місцевого сільгосппідприємства Олександр Кириндась вручив подарунки найстарішому мешканцю села, учаснику бойових дій Другої світової війни Дмитру Навозенку та наймолодшому мешканцю Ярославу Пустовіту. А від фонду «Поліський Оберіг» Юрій Дахно отримав бензокосарку.
Михайло ФЕЛЕДЕШ
Джерело: Товариство «Чернігівське земляцтво» в Києві. Офіційний сайт земляцтва - Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар