вівторок, 1 грудня 2015 р.

Рослий Іван Степанович

 Чернігівський район по праву гордиться своїм земляком Іваном Степановичем Рослим, доктором геологічних наук, дійсним членом Української нафтогазової академії, почесним розвідником надр.
   Іван Степанович народився 13 січня 1938 року. Його дитячі та шкільні роки минали у селі Ведильці Чернігівського району Чернігівської області. У 1943 році уцілів після двох спалень села каральними загонами окупантів. Трагічні події 1943 року в рідному селі, яке було спалене окупантами, проходили на очах п’ятирічного Іванка, а його доля зберегла. Хлопчина зростав, набирався сили і знань в той час, коли односельці і вся країна загоювали рани, завдані війною.
   Після школи вступив на геологічний факультет Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка, а після успішного закінчення (1961) до 1964 року працював інженером-геологом у пошукових та геологорозвідувальних партіях Семипалатинської комплексної геологорозвідувальної експедиції у Казахстані на пошуках руд нікелю, золота, поліметалів і виконуючи геологічне картування. Там же в Семипалатинську викладав геологічні дисципліни в геологорозвідувальному технікумі (1964–1966).
   З 1966 року працював в Чернігівському відділенні Українського державного геологорозвідувального інституту, де пройшов трудовий шлях від геолога до провідного наукового співробітника. Його науковий внесок складає понад 140 наукових праць з геології нафти і газу Дніпровсько-Донецької западини та десятки розробок, впроваджених у виробництво.


   Історія існує, поки її пам'ятають, а люди живуть поки їх незабудуть. Вони як тліючі вогники: достатньо одного подиху - і пломеніють яскравіше. Ані віки, ані прогрес не знищать споминів ведилян про дорогих серцю людей. До Дня села тут відкрили інформаційний стенд із іменами відомих односельців, що зробили вагомий внесок у розбудову країни. Як відзначив заступник голови РДА Андрій Курданов, "ті, хто працював з ранку до ночі не покладаючи рук, - найцінніші в історії. Саме їм ми висловлюємо щиру подяку і віддаємо шану за труд в ім'я людей".




Ведильці не старіють. - Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар