вівторок, 16 лютого 2016 р.

З життя Шестовицької музичної школи

   У 1976 р. у Шестовиці було відкрито музичну школу духо­вих інструментів, яка мала статус філіалу Гончарівської музичної школи.
   За сприяння Михайла Івановича Крутика коштом для музичної школи було закуплено усі не­обхідні духові інструменти (альти, тенори, баси, труби, флейти, піаніно та ін.), а також виділено дві кімнати в приміщенні сіль­ського Будинку культури. Першим учителем і керівником Шесто- вицької музичної школи з 1976 по 1996 рр. був Юхим Давидовим Машинський.
   Зараховувались у той час в музичну школу виключно хлопці віком 9-11 років. Термін навчання становив 5 років. До навчаль­них дисциплін входили музична література, сольфеджіо, спеці­альність, оркестр. Крім того, кожні півроку учні готували екзамен (академічний концерт). Важливого значення набувала оцінка за поведінку (через погану поведінку учня негайно відраховували з музичної школи).
 
   З 1996 р. у зв'язку із закриттям Гончарівської музичної шко­ли і всіх її філіалів, за відсутності фінансування і нормальних умов для праці вчителя і навчання дітей, Юхим Давидович Ма­шинський звільнився з роботи. Але завдяки розумній політиці дирекції Шестовицької школи на чолі з Ігорем Володимирови­чем Бардаком та особистій ініціативі Олександра Михайловича
Бешуна (випускника Шестовицької школи 1993 р. та Чернігівсько­го музичного училища ім. Л.М. Ревуцького), який став учителем і керівником духового оркестру, музичну освіту в селі вдалося збе­регти. А через те, що Олександр Михайлович Бешун був вихован­цем Шестовицької музичної школи (одним з кращих у 90-х рр.), йому вдалось зберегти традиції духового оркестру започатковані ще Юхимом Давидовичем Машинським.
   Музичну школу було реорганізовано в гурток і переведено на базу Шестовицької школи. До цього гуртка почали залучатись не тільки хлопці, але й дівчата, з яких Наташа Шемет, Олена Підгайна, Юлія Ісаченко, Наталія Колобова завершили повний курс навчання.
   За 30 років існування духового оркестру в Шестовиці, він став невідємною частиною нашого життя. День Перемоги чи ви­пускний вечір, День Незалежності чи 8 Березня, День знань, День села - свята дорогі серцю кожної людини. І завжди на них лунали пісні й марші юних музикантів.
   Шестовицький духовий оркестр постійно брав участь у ра­йонних і обласних оглядах та займав призові місця (як і в ті далекі повоєнні роки, коли керівником духового оркестру був М.Ф. Кон- драшевський), піднімаючи авторитет своєї школи та села.
   Шестовицька школа, прийнявши під свою опіку "осиротілих" музикантів, як і за часів директорства Миколи Федосійовича Кондрашевського, знову стала "співаючою". І ніби пророчими були слова, сказані вперше на Шестовицькій землі Леонідом Биковим під час зйомок фільму "В бой идут одни старики": "Все уходяще! А музыка - вечна". 

 Джерело: Ярошенко Ю. З життя Шестовицької музичної школи / Юрій Ярошенко // Село над Десною - Шестовиця : збірник статей і матеріалів / відп. ред. О. Б. Коваленко. - Ніжин : Аспект-Поліграф, 2009. - С. 224-225.

Немає коментарів:

Дописати коментар