середу, 17 лютого 2016 р.

З історії Шестовицького Будинку культури

    У 2007 р. Шестовицька сільська громада відзначила ювілейну дату - 30-річчя Будинку культури. Ювілейна дата невелика, але ми згадуємо ці роки та людей, які присвятили своє життя розвитку культури та духовній спадщині нашого села.
    На початку 70-х рр. XX ст. у Шестовиці головою сільради був Григорій Лаврович Число, а Михайло Іванович Крутик - головою колгоспу". Вони, тоді молоді та енергійні, разом з завідуючою сільським клубом Ольгою Федорівною Колесник запропонували на засіданні правління колгоспу та активу села спорудити нове приміщення клубу. Колгосп тоді мав значні кошти від сільськогосподарської діяльності, був серед передових госпо­дарств району. Відтак, ця ініціатива знайшла підтримку в районі й області.
   Будівництво розпочалося в 1975 р. На будівельному майдан­чику працювала колгоспна будівельна бригада на чолі з Андрієм Леонтійовичем Шило. До складу бригади входили Іван Федоро­вич Число, Михайло Парфенович Підгайний, Микола Петрович Кругол, Михайло Пантелійович Підгайний, Петро Романович Завадський та інші. На будівництві клубу працювали учні та молодь села, жінки-колгосниці та механізатори. 


 У січні 1977 р. Будинок культури гостинно відкрив свої двері. Це була радісна подія для всіх односельців. Будинок клубу став окрасою нашого села. Очолив його Борис Олександрович Леонов, а разом з ним працювали кіномеханік Тамара Леонова, техпраців­ники Ольга Григорівна Куца, а згодом Ганна Григорівна Бешун та Марія Михайлівна Герман.
    Протягом наступних років підростала і виходила в само­стійне життя молодь села. Але незабувають вони своїх, як тоді їх називали, культармійців: директорів Надію Іванівну Рубан, Віру Михайлівну Куцу та Валентину Василівну Бешун (працювала на цій посаді з 1986 по 1992 рр.), художніх керівників Володимира Михайловича Медвєдєва та Віктора Миколайовича Сиводіда.
    Нелегкими були 90-і роки XX ст. Але саме тоді у 1992 р. при­йшла працювати на посаду директора та художнього керівника Ніна Петрівна Британ. Наприкінці 1992 р. був створений фоль­клорний колектив, і заспівала Шестовиця на районних оглядах ху­дожньої самодіяльності. З приємністю згадуємо перших учасниць ансамблю "Горлиця" Марію Якимівну Ширай, Мотрю Федорівну Мекшун, Марію Андріївну Гендич, Марію Данилівну Ребенок та Варвару Іллінічну Буренок.
    З 2001 р. на посаді художнього керівника працює Марія Пе­трівна Капуста, яка очолила фольклорний колектив "Горлиця". Бе- руть участь у колективі учасники народного ансамблю "Сіверяни 3 Чернігова Єфросинія Довженко, Олексій Пищолка, Ніна Селівон та Володимир Ярош. Наш фольклорний колектив активний учас- нИк святкування Днів району та села, звітних концертів художньої самодіяльності Чернігівської області.
   У новому приміщенні Будинку культури розмістилася сільська бібліотека. З 1979 р. її завідуючою працює Тамара Іванівна Ми- роненко. Насьогодні книжковий фонд бібліотеки складає 7672 ек­земпляри. Обслуговуються 550 читачів. Найактивнішими читачами є М. Тарасенко, М. Сиводід, Н. Сиводід, М. Міх, М. Янчук. До літніх жителів села книгу приносимо додому.
    У бібліотеці читач може ознайомитися з книжковими ви­ставками "Тобі мій краю калиновий, з любов'ю створена краса", "Україно! Моя доле, життя і снаго", "Природа і ти: ви потрібні одне одному" та інші. Краєзнавчій тематиці присвячені виставки "Барвистий світ поліської землі" та "Літературні перлини мого краю", збираються матеріали та оформлюються в папки "Моє рід­не село" та "Рукописна історія мого краю". Приємно відзначити, що уродженець Шестовиці Юрій Ярошенко в 2005 р. видав книгу "Шестовиця на дорогах війни".
    Під час проведення районних та сільських заходів оформлю­ємо тематичні виставки, беремо активну участь у виставках ви­робів народних умільців, створюємо осінні композицій з квітів та плодів.

 Джерело: Британ Н. Ювілей Шестовицького Будинку культури / Ніна Британ, Тамара Мироненко // Село над Десною - Шестовиця : збірник статей і матеріалів / відп. ред. О. Б. Коваленко. - Ніжин : Аспект-Поліграф, 2009. - С. 249-251..

Немає коментарів:

Дописати коментар