неділю, 30 серпня 2015 р.

Пішохідний тур православними святинями Чернігівського району

На першому етапі створення інтернет реєстру церков та монастирів Чернігівщини було організовано пішохідний тур трьома дерев’яними православними святинями Чернігівського району за маршрутом: с. Киселівка – с. Улянівка – м. Чернігів            – с. Новий Білоус. 

  У селі Киселівка подорожніх із-за дерев райдужно зустрічає однобанна Миколаївська церква, яка була споруджена аж у 1788 році.
  Як же приємно споглядати таку неповторну дерев’яну красу та усвідомлювати, що можливо ти бачиш її вперше або востаннє на власні свої очі, маєш змогу доторкнутися до сторінки історії, якій вже більше 222 років!
  За розповідями місцевих жителів, Михайлівська церква в с. Киселівка Чернігівського району, була побудована одним й тим самим зодчим архітектором, що побудував церкву у сусідньому селі – Улянівка. Але різниця в часі на 135 років побудови двох церков мінімізує дану версію. 

   Михайлівська церква розташована на самісінькій окраїні села серед мальовничої природи. І не даром вона побудована саме навпроти Вознесенської церкви, що у с. Улянівка Чернігівського району. Стаючи на пагорбі біля Михайлівської церкви можна побачити як виблискує своїми хрестами Свято-Вознесенської церква.
  Подорожуючи пішки з с. Киселівка, на півдорозі до с. Улянівка, з правою сторони можна побачити руїни колишнього льонозаводу. Втім, справжньою окрасою села є не тільки круті береги р. Десни, мальовничі озера та безліч лелек, а й старовинна архітектурна будівля Свято-Вознесенської церкви.
  Споруджена Вознесенська церква у 1923 році. Цікавим фактом є те, що за часів радянської влади, будівництво церков та монастирів було рідкісним явищем.
  Головний вхід Вознесенської церкви оздоблено чотириколонним портиком із трикутним фронтоном і ліхтариком. Але, на превеликий жаль, часи даються в знаки. Ймовірно, після цьогорічної сніжної зими трикутний фронтон Свято-Вознесенської церкви прогнувся.
  Поруч із храмом розміщується доглянута могила з портретом Протоієрея Іоанна Пращура (1909-2005 рр.), який, немовби дивиться на кожного, хто заходить до храму.
   Зрештою наша подорож продовжилася до с. Новий Білоус Чернігівського району. Новий Білоус знаходиться за 11 км. від міста Чернігова. Добравшись до центру села, з правого боку можна побачити унікальну пам’ятку дерев’яної архітектури – Троїцьку церкву.
  Троїцька церква була збудована у 1790 році, коли поряд розміщена дерев’яна дзвіниця – у 1646 році. Головний вхід Троїцької церкви нагадує вхід Вознесенської церкви, який також побудований з чотирьох колон та трикутного фронтону.
  Кожного при вході до храму, зустрічає невеличка ікона з лампадкою. З лівого боку від церкви знаходиться колодязь з дуже смачною водою, а за самою церквою знаходиться могилка Івана Яковлевича Дуніна-Борковського (1832-1902).
   Зрештою, натомлені від подорожі та гарних вражень від православних святинь Чернігівського району, вирішили повертатися додому, а хрести Троїцької церкви проводжали нас більше одного кілометру.










Джерело: Високий Вал. - Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар