неділю, 30 серпня 2015 р.

Народний художник України Анатолій Шкурко - почесний громадянин Чернігова

   28 серпня 2015 року на сесії Чернігівської міської ради було прийняте рішення про надання Народному художнику України Анатолію Никифоровичу Шкурку звання почесного громадянина міста Чернігова. Це стало можливим за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної адміністрації, Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана, громадськості.

   Анатолій Шкурко народився 29 жовтня 1924 року в селі Смолин на Чернігівщині. В 1930 році родина художника переїхала до Чернігова . Анатолій Никифорович вступив до Харківського художнього училища, але закінчити навчання йому завадила війна.

   Учасник Другої світової війни. У складі 111-го стрілецького полку 1-го Білоруського фронту майбутній художник дійшов до Берліну. Нагороджений орденами та медалями.  З 1960 року - він член Національної спілки художників України.
  Заслужений художник України з 1996 року, лауреат Чернігівської обласної премії імені М.М.Коцюбинського 1996 року, Народний художник України (2010 рік).
   Твори Анатолія Шкурка представлені в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана, галереях, приватних зібраннях не тільки України , але і за кордоном. Художник продовжує працювати і зараз.
   Так минулого року Анатолій Никифорович разом з іншими чернігівськими художниками надав свої твори на благодійний аукціон, який відбувся у виставковій залі Чернігівської обласної організації Спілки художників України, з ініціативи Чернігівської торгівельно-промислової палати, Самооборони Чернігівщини та Чернігівської обласної організації Спілки художників України. Всі отримані кошти пішли на матеріально-технічне забезпечення наших земляків, які беруть участь в АТО на сході України.
   Вся творчість Анатолія Никифоровича Шкурка сповнена теплотою та захопленням красою природи рідного краю та його мешканців.

Шкурко Анатолій Никифорович: Каталог виставки картин / [уклад.: Т.А. Сіденко, О.Д. Кудрявцева]. - Чернігів: Наукова бібліотека ЧДІЕУ, 2012. – 25 с. - Режим доступу

Немає коментарів:

Дописати коментар