понеділок, 21 вересня 2015 р.

Герб Шестовиці

 
    Старовинне село Шестовиця розташоване на правому березі Десни, за 18 км від Чернігова. Вперше в історичних документах згадується у 1523 р. За даними археологічних розкопок, Шесто­виця була заснована на зламі ІХ-Х ст. На території села, в уро­чищі Коровель, розташований відомий комплекс скандинавських поховань того часу. Коровель у перекладі з стародавньої сканди­навської мови означає долину, заплаву, що поросла чагарниками, підлісок. Це урочище є першою високою точкою на правому березі Десни після Болдиних гір Чернігова, і тому там заходилася фор­теця, в якій несли службу найманці чернігівських князів - варяги. Повз фортецю проходив шлях з Чернігова на Київ.
  Перекази свідчать, що взимку, під час снігопадів, шлях по­значали шестами - жердинами-віхами. Стояли шести і біля цього давнього поселення, звідти й пішла його назва. За іншою версією, на це село часто нападали кочові племена, тому були побудовані сторожові башти на високих шестах, від яких і пішла його назва. На баштах стояли діжки зі смолою і чергували дозорці-шостаки. При наближенні ворога вони підпалювали смолу, і чорний дим спо­віщав населення округи про небезпеку. Навіть сьогодні в Шестовиці багато людей з таким прізвищем. За іншим припущенням, шестаком називали шостого сина з якогось боярського роду. Можливо, йому належало це поселення, а його прізвисько стало назвою. 

   У 1997 р. Верховна Рада України ухвалила закон "Про місцеве самоврядування", який 21 травня того ж таки року був підписаний Президентом. У статтях 16, 22, 26, 43 були врегульовані питання символіки територіальних громад сіл, селищ, міст, районів і облас­тей. Зокрема, у ст. 22, п. 1 зазначено: "Територіальні громади сіл, селищ, міст можуть мати власну символіку (герб, прапор тощо), яка відображає їх історичні, культурні, соціально-економічні та інші місцеві особливості і традиції"*. На Чернігівщині процес відновлення історичних та затвердження нових гербів почався з великих міст - Прилук, Чернігова, Ніжина. Згодом він охопив і невеликі районні центри та сільські територіальні громади. Не залишився осторонь цього процесу і Чернігівський район.
   Своїм рішенням від 23 серпня 2006 р. за № 75 виконком Шестовицької сільської ради вирішив винести на обговорення на­селенням проект герба територіальної громади, доручив комісії по відзначенню пам'ятних дат при сільраді розглянути всі пропозиції та зауваження, які надійдуть в ході обговорення, узагальнити їх та винести узгоджений проект на затвердження сесії. Контроль за виконанням цього рішення був покладений на сільського голову Валентину Заліську.
   Проект герба був розроблений членами Чернігівського осе­редку Українського геральдичного товариства - Ігорем Ситим та Людмилою Посьмашною, за участю викладачів Чернігівського державного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка Андрія Курданова та Сергія Горобця, краєзнавця Юрія Ярошенка. В осно­ву проекту були покладені вимоги Українського геральдичного товариства та історична спадщина.
   Опис герба: у червоно-блакитному шиті зображені ікона свя­того Миколая часів Київської Русі (у верхньому червоному полі), що була знайдена під час археологічних розкопок у Шестовиці; святий у сріблясто-золотавому архієрейському одязі, який при­крашений 2 золотими хрестами, однією рукою він тримає напів-відкрите золоте Євангеліє, а другою благословляє, навколо голови св. Миколая - срібний німб; його руки та обличчя зроблені в золоті; зображення святого - на тлі золотого прямокутника. У нижньому блакитному полі - золота фортеця. Довкола щита - золотий бароко­вий картуш. Над щитом - сільська корона із золотих колосків.
   Таким чином, зазначена символіка віддзеркалює походження Шестовиці з часів Київської Русі, географічне розташування, істо­рію села у ХУП-початку XX ст. (символом якої була Миколаївська церква) та його сьогодення. Червоний колір уособлює життя, ко­хання, боротьбу, гідність, мужність, сміливість. Опосередковано він нагадує героїчні часи Другої світової війни, коли під Шестови-цею, у вересні 1941 р., до останнього подиху, в оточенні, билися з фашистами воїни 15-го стрілецького корпусу. Блакитний колір уособлює духовність та вірність, розташування села на березі Десни. Сільська корона символізує статус населеного пункту та головні галузі господарства у яких зайняті мешканці територіаль­ної громади - землеробство та скотарство.
   Проект герба пройшов геральдичну експертизу Українського геральдичного товариства і отримав схвальну оцінку: "повністю дотримано всіх вимог геральдичної колористики... вдале змістове та художнє вирішення... відповідають основним вимогам сучасного міського горботворення... муніципальної геральдики" (акт гераль­дичної експертизи від 22.11.2006 р.). Сесія селищної ради, яка відбулася 27 вересня 2007 р., затвердила цей проект як офіційний герб Шестовиці.

Джерело: Ситий І. Герб Шестовиці / Ігор Ситий // Село над Десною - Шестовиця : збірник статей і матеріалів / відп. ред. О. Б. Коваленко та ін. - Ніжин : Аспект-Поліграф, 2009. - С. 9-11.

Немає коментарів:

Дописати коментар