понеділок, 21 вересня 2015 р.

Шестовиця сучасна


Є таке село на світі,
наче квітка на лугах.
Навесні у буйнім цвіті,
восени в рясних плодах.
Тут водиця із криниці
і цілюща, і смачна...
Шестовиця, Шестовиця -
придеснянська сторона.
Тут веселка в кожну хату
прокладає світлий шлях.
Дух козацький був завзятий,
не вмира в людських серцях.
Щира пісня, добре слово,
срібний щебіт солов'я...
Є таке село чудове,
радість сонячна моя.
Тут водиця із криниці
і цілюща, і смачна...
Шестовиця, Шестовиця -
придеснянська сторона.


Такі теплі віршовані строки присвятив нашему селу колишній його мешканець, самодіяльний поет Микола Малий. Всі, хто хоч раз побував у Шестовиці, не забудуть неповторні придеснянські краєвиди поліського села.
До складу територіальної громади Шестовицької сільської ради входить один населений пуцкт - Шестовиця, віддалений від районного й обласного центру - міста Чернігова на 18 км.
Площа територіальної громади 4713,8 га, у тому числі зем­лі державної власності становлять 2479,4 га. На території ради знаходиться 433 домогосподарства. У селі проживає 625 грома­дян: пенсіонерів - 254 особи, школярів та дошкільнят - 50 чол., до 30 років - 162 чол., від 30 до 60 років - 229 чол.

  На території сільської ради розташовані та діють загально­освітня школа І—II ст., Будинок культури, ФАП, відділення по­штового зв'язку, два приватні магазини, два фермерські та приватне сільськогосподарські підприємства, торговельний майданчик, водо­провідна та газова мережі. В індивідуальному володінні громадян знаходиться 12 тракторів, 6 комбайнів, у том числі 5 зернозбираль­них, 2 вантажні машини. Відновили свою діяльність бази відпочин­ку Чернігівського технологічного університету та автомобілістів.
Сільська рада складається з 13 депутатів, які представляють місцеві осередки політичних партій "Наша Україна", "Партія ре­гіонів", "Блок Литвина", ВО "Батьківщина". Діють три постійні комісії. До складу виконавчого комітету ради (крім голови та се­кретаря ради) входять шість чоловік. Місцевий бюджет, на жаль, є дотаційним.
   Наше село старіє разом зі своїми мешканцями - пенсіонерів більше, ніж молоді, народжується людей менше, ніж помирає. Поміж корінних шестовичан дедалі частіше можна побачити дач­ників, які купують у селі порожні будинки. За таких умов хвилю­ємся за майбутнє нашої школи.
   Останнім часом Шестовиця стала помітним осередком архео­логічних досліджень, а численні знахідки на варязькому поселен­ні привертають увагу не тільки відомих істориків. Шестовицю за останні три роки відвідали представники Швеції, Польщі, Норве­гії, Фінляндії. Планується облаштувати просто неба музей історії словяно-варязької культури. А територія колишнього Шестовиць-кого летовища сьогодні розглядається як можливий проект будів­ництва містечка для відпочинку. Усе це та близькість до Чернігова у недалекому майбутьому буде сприяти відродженню нашого села.

Джерело: Заліська В. Шестовиця сучасна / Валентина Заліська //Село над Десною - Шестовиця : збірник статей і матеріалів / відп. ред. О. Б. Коваленко та ін. - Ніжин : Аспект-Поліграф, 2009. - С. 7-8.

Немає коментарів:

Дописати коментар