вівторок, 20 жовтня 2015 р.

Зі спогадів Ніни Кирди про Шестовицьку школу

    Шестовицька моя школо! Невпізнанною зробили тебе роки, а ти в моїй пам'яті живеш такою, як побачила тебе уперше в далекому 1937 р., коли ступила на твій поріг маленькою першокласницею.
    Директором тоді був Микита Голуб. Моя перша вчителька - Ольга Миколаївна Танська, вже похилого віку, сивоволоса і в окулярах жінка ходила важкою ходою, шаркаючи по підлозі, то наші хлопчики - пустуни прозвали її "Танькою", викинувши з прізвища літери (сь). Ми дуже поважали її, особливо дівчатка, завжди очіку­вали на порозі; зводили за руку по східцях, коли вранці вона йшла до школи. В класі нас було 45 учнів, всім вона приділяла увагу. Коли Ольга Миколаївна хворіла, ми ходили її провідувати. Вона нас радо зустрічала (жила на квартирі), пригощала цукерками і су­хими бичками (таранькою). Вони в неї завжди були в запасі. Удвох з нею ми писали стінгазети (вже в 4-му класі), вона часто розповідала різні бувальщини. Колись до Шестовиці не було дороги з твердим покриттям, не ходив транспорт, от вона й ходила додому в Чернігів пішки. Одного разу йшла з Чернігова в Шестовицю пішки, а з Рову (урочище), з кущів вийшов вовк, підняв голову, за­вив і пішов поряд з нею обабіч дороги. Вона дуже злякалась йшла тихенько і думала, що далі робити. І раптом заспівала пісню на весь голос "Широка страна моя родная". Вовк зупинився, завив і пішов геть у хащі. Довго вона згадувала і сміялась, чому саме ту пісню співала. Я часто й тепер згадую це з посмішкою.

   Ходила вона коло нас, як рідна бабуся, лагідна, намагалась на­вчити гарно писати, читати, вчила охайності й порядності. Часто, бувало, хворіла, то нас за неї вчила Марія Голуб, яка потім вийшла заміж за вчителя Шутого Миколу Григоровича і взяла його прізви­ще. Я часто згадую свою першу вчительку з теплотою і сумом. Не дожила старенька до своєї смерті - під час бомбардування Черні­гова загинула в своїй квартирі у вересні 1941 р.
   Шутого Миколу мобілізували і він загинув на фронті. Марія Гри­горівна Шута залишилась одна з маленьким сином Борисом. Жила донедавна в Білорусії з сином і невісткою, але вже і її давно немає в живих. У 1939 р. директором був Ленько Михайло Іванович, за­відувачем навчальної частини - Поляков Нестор Андрійович.
   У 1940 р. - директор Микола Силенок, завідувач навчальної частини - Кондрашевський Микола Федосович. Силенок викладав історію, а Кондрашевський-математику. Останній, крім того, маю­чи музичну освіту, керував хором і струнним оркестром. Його жінка Кондрашевська Лідія Юхимівна викладала українську мову й літе­ратуру, вела літературний і фізкультурні гуртки. Виступи користу­вались великим успіхом, навіть на районному огляді займали перші місця. Сім'я мала трьох дітей (Тамара, Володимир і Людмила), потім народився в 1941 р. син Анатолій (тепер заслужений артист України). У період окупації Лідія Юхимівна померла, а Микола Федосович працював у початкових класах (німці вважали, що цієї освіти для українців достатньо). Після смерті Лідії Юхимівни до них приїхала вже старенька тітка, допомагала по господарству, але умови життя були у них важкі. Після звільнення Шестовиці від окупації Микола Федосович ще працював. Організував знову хор, струнний оркестр, їздили на районний огляд до Чернігова. Підво­дою везли інструменти, а слідом пішки йшли усі учасники з керів­ником. Зайняли 1 місце, одержали 400 карбованців премії, це на той час великі гроші. Вирішили купити нові струнні інструменти. У школі майже всі учні вміли грати і співати. От уже вмів Микола Федосович навчити! Жив він із дітьми в тій кімнаті, де тепер ка­бінет директора. Після війни Миколу Федосовича заарештували і вислали кудись. Хто говорив за те, що працював під час окупації та якусь статтю в газету написав, а хто каже, що не виконав        до­ручення по підпільній роботі (може через те, що на його руках було четверо дітей). Точних даних не маємо, але, здається, його за­судили на 10 років. Дітей зі шкільної квартири виселили, бо вона знадобилась новому директору. Діти жили на квартирі у Попович Усті. Бідували діти страшенно, та тоді й усі люди бідно жили. Та­мара дружила зі мною, ходила з дітьми до нас, ділились з ними чим могли. Тітка Лідії Юхимівни, яка жила з дітьми, занедужала, відтак її син забрав, а вони самі залишилися. Тамара Кондрашевська в 1946 р. одержала паспорт, закінчила у Чернігові курси бухгалтерів (6 місяців) і влаштувалась на роботу в райспоживспілці, а менших забрали в дитбудинки. Людмила Кондрашевська закінчила школу-інтернат і Одеський технікум політзв'язку, працювала в кінотеатрі у Чернігові. Тамара вийшла заміж у Седнів, але життя не склалось, залишилась із сином Олегом. Потім повернувся батько, але без права проживання в Чернігівській області. Микола Федосович позбирав усіх дітей по світу і виїхав у Львів.
    З 1945 р. директором школи працював Щербацький Григорщ Степанович - вчитель російської мови і літератури. Його дружин Єфросинія Андріївна - вчителька української мови і літератури Учителем історії був Пекур Григорій Євдокимович, математиком Сезончик Олексій Йосипович, вчителькою хімії й біології - МЄд, відь Софія Матвіївна, німецьку мову викладала Тетяна Федорівна Шестак. У роки окупаціїя до школи не ходила, бо закінчила в 1941 р 4-й клас. А після визволення села, коли почала працювати повна семирічна школа, знову продовжила навчання у 5-му класі. Заняття розпочалися вже в листопаді 1943 р. У воєнні 1943-1944 рр. По кілька місяців працювали аж три вчителі математики (Мотря Кор-ніївна, Проня Євменівна), які довго не затримувались й запустили наші знання з математики. Потім приїхав Сезончик Олексій Йо­сипович і сказав, що буде давати додаткові уроки скільки буде необхідно. Ми погодились, і він нас підготував так, що склали екзамени успішно. Дуже полюбили математику і згадували за­вжди його добрим словом. Я закінчила школу (на той час семирічну) у 1946 р. Коли була в першому класі, то було 45 учнів, а закінчу­вала 7-й клас тільки 8 чоловік. Після окупації до школи прийшло одразу багато учнів, а потім поменшало, бо в школі було холодно, замерзало чорнило. У напівтемряві - по дві шибочки у вікні, ре­шта була забита дошками. Дах теж ледь підлатали. Вдягнутися і взутися не було у що. Зошитів не було, писали на газетах й іншому папері. Тому і відсіялось багато учнів, залишились найбільш ви­тривалі, ті що дуже хотіли вчитися далі. Щоб хоч якось протопити школу, восени підводами возили торф із Киїнського болота. Крім того, ще ж і вдома не було умов готуватися до уроків. Мій батько повернувся з війни вже в 1946 р. інвалідом 2-ї групи. Мати була хвора. Вся домашня робота на нас із сестрою. Санчатами вози­ли дрова з лісу. Сіно косили на полі й у городі. Так й інші жили у воєнні й перші повоєнні роки. Колоски збирали на якісь оладки-Був холод і голод. Ще й розпач - багато батьків загинуло. Діти бідували. У мене були бурки. Мати підшила підошви з голений тарих чобіт. То я взимку ходила до школи, а коли став сніг тану­ти крУг0М калюжі, то неможна було вийти, іншого взуття не було. Ходили тоді до школи городами, де високі межі, а де ямки зі сні­гом то Надія Медвідь бере мене на плечі і несе. її батько Медвідь Федір Михайлович був під час революції на "Аврорі", а у Другу світову його не взяли за віком. Так от у Наді були чоботи. А ще в Бешун Надії були. От вони мене і носили через калюжі по черзі. Нема вже моїх вірних подруг царство небесне їм. З нашого класу тільки троє залишилось живих. Крім мене, Медвідь Євген Михай­лович (мій двоюрідний брат), а ще подруга вірна Ольга Микитівна Хмелинська (дівоче прізвище - Сердюк). Давненько усе те було. Але його не забудеш, не викинеш із життя.
   Ти живеш, моя школо, і житимеш завжди в серці як свідок моєї неповторної юності. А над тобою, як і в ті далекі часи, вдень і вночі шумлять могутні, повні сил і снаги старі осокори та стрункі тополі. 

Джерело: Кирда Н. Зі спогадів про Шестовицьку школу / Ніна Кирда ; записала Наталія Ярошенко // Село над Десною - Шестовиця : збірник статей і матеріалів / відп. ред. О. Б. Коваленко. - Ніжин : Аспект-Поліграф, 2009. - С. 207-211.

Немає коментарів:

Дописати коментар