понеділок, 14 вересня 2015 р.

Ведильці не старіють



























Історія існує, поки її пам'ятають, а люди живуть поки їх незабудуть. Вони як тліючі вогники: достатньо одного подиху - і пломеніють яскравіше. Ані віки, ані прогрес не знищать споминів ведилян про дорогих серцю людей. До Дня села тут відкрили інформаційний стенд із іменами відомих односельців, що зробили вагомий внесок у розбудову країни. Як відзначив заступник голови РДА Андрій Курданов, "ті, хто працював з ранку до ночі не покладаючи рук, - найцінніші в історії. Саме їм ми висловлюємо щиру подяку і віддаємо шану за труд в ім'я людей".

    Андрій Леонідович упорядку­вав архівні дані, а сільрада виділила кошти на створення дошки. Разом із очільником громади Валентином Кузьменком зга­дали вчителя історії Григорія  Греченка (дослідив історію се­ла), старшого поручика, лісничо­го Стоцького(врятував р. Пакуль і с. Ведильці від занесення летю­чим піском), Героїв Радянського Союзу Микиту Туровця і Андрія Блашкуна, доктора географічних наук Івана Михайловича Рослого, передовиків сільського господар­ства, "матерів-героїнь" та керів­ників села. Із почесних земляків на святі були присутні доктор ге­ологічних наук Іван Степанович Рослий, бригадир та колишній голова с. Малійки Андрій Музиченко та завідувачка ФАПу, зас­лужений працівник охорони здоров'я Людмила Росла. Урочистості відбувалися під музичний супровід шкільного духового оркестру на чолі з Миколою Василенком.   
  Уваги на стенді заслуговує і герб. Кожен бачить у ньому різне: сонце, во­дяний млин, веретено, коло життя чи щось інше. Втім, зображення символізує колесо історії та зміну поколінь, нагадує про людей, яких не можна забувати. Попри мінливу погоду, на свято зібралося чимало селян. Були гості із сусідніх поселень, приїжджали й зі Сла­вутича. Концертна програма, що прохо­дила у місцевому клубі, підняла настрій усім: як малечі, так і літнім людям. Звучали авторські пісні Валерія Ігнатенка, який приїхав на "гастролі" з Анисова, та українські народні пісні від ансамблю "Молодички". Особливо сподобався глядачам музичний номер "Стародавня полька", виконаний інструментально. З віршем "Моє село" виступила Вікторія Блашкун, а Ангеліна Фрол подарувала публіці два незабутні народні танці, їй аплодував увесь зал. Доповнили свято дівочі колективи із хореографічними постановками "Плаття" і "Флешмоб" та гурт схід­них танців "Амані" із м. Славутич.
   Приємною несподіван­кою став приїзд фольк­лорного колективу із Дніпровська. Завзяті ве­селі бабусі завітали до Ведилець із власної іні­ціативи і підкорили при­сутніх не лише чудовим співом, а й танцями під акордеон.
   Урізноманітнила кон­церт безпрограшна лотерея. Квитки ціною у двадцять п'ять гривень розкупили заздалегідь, а розіг­раш відбувся безпосередньо на кон­церті. Цікаво, що, окрім звичних пода­рунків типу прищіпок, відер, граблів та іншого інвентаря, розігрували ді­лянку на викіс трави, солом'яні тюки, обрізки дров тощо - таким призам розумні ґазди знайдуть місце у господарстві. Також ди­наміки святу додали конкурси на перетягування каната і піднімання гирі, в яких залюбки брали участь ведиляни.
   Із вітальним словом до при­сутніх звернувся сільський голова Валентин Кузьменко, який зазна­чив, що Ведильці не старіють. На­разі у громаді налічується 570 дворів, 305 із яких - постійні      жи­телі, інші - дачники. Поздоровив і вручив подарунок наймолодшому ведилянину Назару Нестеренку, якому трохи більше трьох місяців, та найстаршій жительці села, дев'яностовосьмирічній Марії Кабенок. Благосло­вив і молоде подружжя Михайла та Ма­рини Блашкунів, які нещодавно стали на весільний рушник. Також Валентин Миколайович відзначив переможця конкурсу на кращий двір - Юрія Коваль­чука. Його оселя за рішенням виконав­чого комітету визнана найгарнішою у громаді. Кращого вигляду набула і шко­ла: цьогоріч за сприяння і матеріальної допомоги сільради на території закладу встановили бетонний паркан.
   Сільський голова подякував одно­сельцям за гарний рік і плідну співпра­цю, а спонсорам і організаторам кон­церту за допомогу; побажав усім гарно­го настрою, здоров'я й добробуту в родинах.
   На цьому День села не закінчився: святкову атмосферу люди понесли у сім'ї, до друзів, на двори й вулиці. Дов­го ще чувся дитячий сміх, згадувалися посиденьки просто неба...
 
Джерело: Отчий поріг. - 2015. - Число 9(вересень). - С. 13.

Немає коментарів:

Дописати коментар