понеділок, 19 жовтня 2015 р.

Роботи археологічних експедицій Чернігівського історичного музею у селі Шестовиця у 70-х-першій половині 80-х рр. XX ст.


   Пам'ятки археології у селі Шестовиця вже з кінця XIX ст. привертали до себе увагу шукачів старовини, а згодом і науковців. Значний внесок у справу вивчення і збереження шестовицьких старожитностей здійснили співробітники Чернігівського історич­ного музею імені В.В. Тарновського (далі - ЧІМ). Протягом 1925— 1927 рр. розкопки могильника проводив П.І. Смолічев, О.О. Попко наприкінці 40-у 50-х рр. неодноразово обстежував місцеві пам'ят­ки. Науковий співробітник музею М.А Черепинська (Попудренко) у 1956-1958 рр. брала участь в експедиції. Д.І. Бліфельда. Однак не­обхідно відзначити, що після сенсаційних розкопок 1956-1958 рр. зацікавленість пам'ятками археології с. Шестовиця помітно змен­шилась, і жодна експедиція до 1970 р. на них не проводила робіт.
   Наприкінці серпня 1970 р. експедиція ЧІМ і археологічної сек­ції обласної організації Українського Товариства охорони пам'яток історії та культури (далі - УТОПІК) під керівництвом М.А. Попу­дренко провела збір підйомного матеріалу на поселенні в урочищі Коровель (переважно - в ур. Узвіз), оглянула городище та курган­ний могильник в заплаві Десни, але для досліджень не знайшла жодного не пошкодженого насипу. Тому об'єктом розкопок ста­ли два курганоподібні підвищення висотою 0,5 м, розміщенні на узліссі в урочищі Діброва, західніше лугової дороги на с. Слабин (III група за Д.І. Бліфельдом). У досліджених курганах слідів по­ховань чи обрядових дій не виявлено, вірогідно, вони були кенотафа-ми - меморіальними спорудами в пам'ять загиблих десь на чужині. 

   Відзначимо також унікальну знахідку, виявлену членами експе­диції на розораному полі в заплаві Десни: мініатюрну (4,2 х 3,6 см) різьблену іконку з пірофіліту фіолетового кольору. На іконці зобра­жено погруддя св. Миколая, який в лівій руці тримає Євангеліє. Знахідка датується XIII ст., експонується в ЧІМ.
   Найбільш трагічною для пам'яток в урочищі Коровель стала друга половина 70-х років. 1975 р. один із функціонерів районного масштабу разом із головою місцевого колгоспу М. Крутиком про-їзжали повз рештки курганного могильника на лузі, й представ­ник району, помітивши територію, що заросла бур'яном, наказав негайно її розорати. Восени того ж року насипи, що залишилися, були розсунуті бульдозером, а площа, на якій вони розміщувалися, розорана.
   Восени 1976 р. В.П. Коваленко обстежив територію розорано­го могильника і виявив плями від насипів. У шурфах, закладених на їх місці, знайдені уламки двох посудин, фрагменти бронзових накладок із заклепками1.
   У 1978 р. в урочищі Узвоз майже 200 кв. м. давньоруського по­селення було знищено самочинним піщаним кар'єром. 1979 р. на городищі в урочищі Коровель, без погодження з органами охо­рони пам'яток, почалося будівництво бази відпочинку обласного управління автотранспорту "Автомобіліст". Навесні 1980 р. було знищено майже 500 кв. м. площі городища, а споруда була виведе­на на рівень другого поверху. Того ж року, після втручання відді­лу охорони пам'яток історії та культури ЧІМ, Інституту археології Академії наук УРСР, Міністерства культури УРСР та обласної прокуратори, рішенням Чернігівського облвиконкому самовільне будівництво було заборонене, а згодом будівля була розібрана.
   У 1981 р. біля городища і на його посаді були встановлені охоронні дошки, які зберігаються і зараз.
   Влітку 1980 р. експедиція археологічної секції обласної орга­нізації УТОПІК під керівництвом О.В. Шекуна провела досліджен­ня на новій території, виділеній під будівництво бази відпочинку "Автомобіліст".
   Це мисова ділянка корінного берега, під якою знаходиться стариця Десни. Зазначена територія до 50-х років знаходилась під забудовою села, але через те, що городи постійно заносило піс­ком з урочища Коровель, їх власники переселились в інше місце; 1955 р. вона була засаджена сосною. За згадками переселенців, на початку століття в їхніх садибах знаходились кілька великих курганів, які під час посадки лісу були знівельовані. І.П. Смолічев у 20-х рр. нарахував у цій частині села близько 20 курганів, з яких два розкопав. На ділянці забудови була проведена зачистка стінок траншеї 1941 р., що проходила на краю миса, в яких виявлений прошарок вугликів і попелу. Після його розчистки виявлено рештки поховання за обрядом тілоспалення на місці спорудження кургану2. На місці тілоспалення розчищені залишки кострища, горщик - урна, в яку були зібрані кальциновані кістки дитини, серед них - чотири молочні зуби. Розташований поряд з урною ще один горщик, віро­гідно, був стравницею, заповненою їжею. За 2,5 м від кострища зафіксовані залишки ще одного поховання, що збереглося частково. Тут виявлена нижня частина великого горщика, в якому знаходи­лись дрібні кальциновані кісточки. За обрядом поховання і кераміч­ним матеріалом поховання датується другою половиною X ст. Тут також у шурфах знайдена кераміка доби бронзи (II тис. до н. е.), київської культури (3-5 ст. н. е.), а на мису, розташованому на протилежному боці яру, - кераміка доби бронзи, милоградської культури (6-3 ст. до н. е.). У зв'язку з наявністю на мису пам'яток археології, будівництво на зазначеній ділянці було заборонено, а територія для бази відпочинку "Автомобіліст" відведена за кіль­касот метрів західніше.
   У зв'язку з будівництвом об'їзної дороги навколо Чернігова, що проходить у безпосередній близькості від Шестовиці, 1982 р. експедиція ЧІМ провела суцільне обстеження його околиць. Крім відомих раніше пам'яток були виявлені чотири нові:
   1. Поселення "Заплава", розташоване на південь від села в заплаві Десни. Уздовж західного берега стариці Десни зафіксовані по оранці плями 4 садиб, розташованих одна за одною на відстані 30-60 м. Відзначені місця розташування споруд, що загинули в по­жежі. Зібрана кераміка кінця ХШ-ХІУ ст.
   2. Поселення "Мис розташоване на території села, на ко­рінному березі поблизу озера Перекоп. На поселенні зібрана кераміка Х-ХП ст.
   3. Поселення "Острів" - на невеликому підвищенні в заплаві Десни. У закладених шурфах виявлена кераміка ХІ-ХШ ст., а також частково досліджена заглиблена в материк споруда колочинської культури (7-8 ст. н. е.).
   4. Поселення "Рів - 2" розташоване уздовж краю корінної те­раси Десни. Від поселення "Рів - 1" його відділяє балка, яка має вихід у заплаву. Площа поселення близько 2 га, на якій зібрана кераміка кінця ХІІ-початку XIII ст.
   1983 р. проведені розкопки у східній частині поселення, по якій мала пройти автотраса. Розкрита площа становить 1400 кв. м., на якій досліджені дві садиби кінця ХІІ-середини XIII ст.
   Садиба А, досліджена в прибережній лінії забудови, мала пло­щу 480 кв. м., на якій виявлено 7 будівель і три господарські ями. На території садиби котловани будівель були розташовані майже по колу, залишаючи в центрі вільну від забудови ділянку - двір, на якому в центральній частині розміщувались яма-льодник і зернова яма, в якій можна було зберігати до 700 кг зерна.
   Серед виявлених споруд дві були напівземлянками стовпової конструкції з глинобитними печами, площею близько 14 кв. м., до яких примикали невеликі стіни. Обидві споруди загинули в по­жежі. В одній з них на рівні горілого шару розчищений кістяк молодої жінки; між хребцями в районі шиї виявлений залізний наконечник стріли. Серед інших споруд цієї садиби були льох, снопосушарка, споруди господарського призначення, в яких збе­рігали їстівні припаси.
   У центральній частині однієї зі споруд в розвалі знаходився ковальський горн. Від прилеглої до неї іншої садиби їх відокрем­лювала огорожа стовпової конструкції.
   Садиба Б розташована в другій лінії забудови. Вона знаходи­лась за 45 м від садиби А і досліджена частково на площі 190 кв. м. На її території виявлені три напівземлянки. Дві з них мали майже однакові розміри і конструктивну схему із житлами садиби А. Тртя споруда відрізнялась від них розміром (усього 10 кв. м), з як 2,4 кв. м, займала велика глинобитна піч. У центральній част ні будівлі на опічку, в розвалі розчищене ковальське горно, долівці - ковальські шлаки, зубило, бруски, втулка тесла, дет; циліндричних замків і ключи до них. Ця будова, вірогідно, поє нувала функції житла і ремісничої майстерні. Ще одна з виявл них споруд була льохом. Знайдений на території садиб речовий матеріал представлен знаряддями праці, що використовувалися у сільському господа стві та переробці врожаю, підсобних промислах, серед них - улаки наральників, серпів, кіс, шиферних та туфових жорен, шифер грузила. Відзначимо виявлені предмети озброєння та споряджен верхового коня - наконечники стріл, стремена, вудила.
   Прикраси та деталі одягу представлені фрагментами скляних браслетів, намистинами, кістяними і бронзовими ґудзикам перснями, пряжками. Найбільш масовими є знахідки предмети побуту - ножі, кресала, ключі, замки та їх деталі, голки, шила. Відзначимо знахідку деталі панікадила.
   Найбільш масовим матеріалом є уламки горщиків, кришок, амфор. Судячи зі знахідок, ці садиби існували водночас у кінці ХП-першій половині XIII ст. Вони загинули в пожежі, після чо
життя на цій території не відновлювалося.
   Експедиція Чернігівського історичного музею у 1984-1985 рр. провела невеликі дослідження на поселенні "Заплава", у місцях фіксації залишків споруд були розбиті два розкопи. У першому з них (1984 р.) виявлена згоріла в пожежі наземна споруда зрубної конструкції площею близько 20 кв. м., в якій в розвалі знаходи­лась опалювана споруда з дикого каменя та уламків шиферу4. В ЇЇ заповненні, поряд із речами, характерними для домонгольського періоду (шиферними пряслицями, фрагментами скляних браслетів, черешковим ножем), знайдені предмети, що з'явилися вже в після-монгольські часи (ножі з пластинчастим держаком, трубчастий за­мок та ключ до нього).
   Виявлені уламки керамічного посуду також мають оформлен­ня вінців, характерне для післямонгольського часу. На їх окремих екземплярах збереглася одно- або двостороння полива зеленого кольору Відзначимо знахідку керамічного стакану на піддоні з дво­сторонньою поливою, прикрашеного наліпами у вигляді гульок. Виявлена споруда, вірогідно, була ремісничою майстернею. Про це свідчать знахідки в її заповненні залізоплавильних шлаків, ви­плесків металу з багатокомпонентних сплавів, значна кількість брусків зі слідами заточок різних предметів.
   Досліджена в 1985 р. інша споруда була площею до 15 кв. м і, ві­рогідно, мала господарське призначення. У ній, крім уламків горщи­ків та кришок, знайдені шість ножів з пластинчастими держаками.
   На основі виявлених знахідок споруди датуються рубежем ХШ-серединою XIV ст. Це поселення, вірогідно, засноване меш­канцями тих давньоруських поселень, що знаходились поблизу с. Шестовиця. Вони залишили їх під час татаро-монгольської на­вали, деякий час жили в більш безпечних місцях, а згодом повер­нулись на свої нажиті місця. Вони оселились не на поселеннях, де жили колись, які загинули в пожежі, а в більш безпечному місці - у заплаві, яка захищала їх від нападів кочівників. 
_____________________________________

1 Коваленко В.П. Розвідувальні роботи в Середньому Подесенні в 1976 р. // Археологія. -K, 1981.-№ 36.-С. 91-95.

2 Шекун A.B. Работы Черниговской областной археологической экспедиции // Археоло­гические открытия 1980 года. - М., 1981. - С. 321-322; Сита Л.Ф. Курганні старо­житності Шестовицького могильника у фондах Чернігівського історичного музею // Русь на перехресті світів (міжнародні впливи на формування Давньоруської держави) 1Х-ХІ ст. Матеріали Міжнародного польового археологічного семінару. - Чернігів, 2006. -С. 167-172.

3 Коваленко В.П., Моця А.П., Шекун A.B. Работы Шестовицкой экспедиции. // Археоло­гические открытия 1983 года. - М., 1985. - С. 287-289; Шекун О.В. Селянські садиби ХІІ-поч. XIII ст. // Друга Чернігівська обласна наукова конференція з історичного краєзнавства // Тези доповідей. - Чернігів., 1988. - Вип. II. - С. 36-37; Шекун О.В. Садиба кінця ХІІ-першої половини XIII ст. // Русь на перехресті світів. - Чернігів,  4 2006.-С. 211-217.

4.Коваленко В.П., Шекун A.B. Исследования в Шестовице // Археологические открытия 1984 года. - М., 1986. - С. 247-247; Шекун A.B. Поселения второй половины XIII-XIV вв. в междуречье Десны и Днепра // Деснянские древности. - Брянск, 1995. - С. 113-115.

Джерело: Шекун О. Роботи археологічних експедицій Чернігівського історичного музею у селі Шестовиця  у 70-х-першій половині 80-х рр. XX ст. / Олександр Шекун // Село над Десною - Шестовиця : збірник статей і матеріалів / відп. ред. О. Б. Коваленко та ін. - Ніжин : Аспект-Поліграф, 2009. - С. 118-123.

Немає коментарів:

Дописати коментар